REGIO - DE POORT NAAR MVO: ONTDEK DE MEERWAARDE VAN INHOUSE WERKING

Jaarlijks organiseren de Limburgse regisseurs werk en sociale economie een netwerkevent rond een bepaald thema gelinkt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit jaar wilden we de samenwerking tussen de reguliere en sociale economie versterken en onder de aandacht brengen.

Daarom organiseerden we op dinsdag 18 april het event “De poort naar MVO: ontdek de meerwaarde van inhouse werking” in het mooiste dorp van Vlaanderen: Oud-Rekem (Lanaken). 

Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Jo Brouns verwelkomde bijna 150 deelnemers op een unieke locatie: de museumkerk van Oud-Rekem.

Vervolgens gaf Belgisch arbeidseconoom en professor Stijn Baert een interessante lezing over de krapte op de arbeidsmarkt, aangevuld met interessante cijfergegevens. Vervolgens analyseerde hij twee onderliggende problemen: de puzzel tussen de beschikbare werkzoekenden en vacatures past niet, én de vijver waarin werkgevers moeten vissen is te klein door de hoge inactiviteit in ons land. Professor Baert sloot af met enkele oplossingen gericht aan het beleid. 

Één van die oplossingen is de enclavewerking. Dit wil zeggen dat werknemers van sociale economie organisaties samen met een begeleider aan de slag gaan op de werkvloer van een regulier bedrijf. Door jobs te creëren op maat van de werknemers kunnen we immers de inactiviteit verlagen en meer mensen aan het werk krijgen. De samenwerking biedt niet alleen voordelen voor de arbeidsmarkt maar ook voor het milieu: dankzij de enclavewerking van Bewel bij Greenyard Prepared rijden er jaarlijks maar liefst 2.000 vrachtwagens minder op de Limburgse wegen. Dat een enclavewerking mogelijk is voor heel diverse sectoren en op verschillende schaalgroottes bewezen onze good practices. Vier duo's van reguliere en sociale economie bedrijven kwamen de meerwaarde van hun samenwerking uit de doeken doen: 

  • Steven Vandebroek (De Ploeg) & Joris De Coster (De Coster)
  • Johan Bongaerts (Bewel) & Danny Willems (Greenyard Prepared)
  • Silke Vuylsteke (De Biehal) & Greet Geuens (WZC Sint Jan)
  • Ludo Lathouwers (De Wroeter) & Paul Bayens (DW Reusables)


Virginie Claes stond in voor de moderatie en begeleidde iedereen vakkundig doorheen de avond.

Na deze leerrijke avond praatten de deelnemers na tijdens een gezellige netwerkreceptie bij het Poortgebouw met een hapje en een drankje. Deze inspirerende avond brengt hopelijk nieuwe samenwerkingen met zich mee. 

Bedankt aan de Vlaamse overheid die dit event mee tot stand bracht. Bedankt aan alle sprekers voor de interessante toelichtingen: minister Brouns, professor Baert, de werkgevers uit de reguliere en sociale economie, en moderator Virginie Claes. Bedankt aan de zeven Limburgse regisseurs werk en sociale economie voor de organisatie en de samenwerking. Bedankt aan Restaurant Poortgebouw voor de prachtige locatie en de goede ontvangst. Bedankt aan de deelnemers voor hun aanwezigheid, interesse en enthousiasme.
Bedankt aan iedereen die dit event mee tot stand heeft gebracht!

Gepubliceerd op dinsdag 18 april 2023 9 u.